Regelwijzigingen 2023

Vanaf 2023 gelden wereldwijd nieuwe golfregels. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor u samengevat.

Het is niet toegestaan teksten en afbeeldingen van deze website te kopiëren. U kunt echter wel een link naar deze website plaatsen of ons regeloverzicht als pdf gebruiken (zie onder aan de pagina).

 

Handicap (Regel 3)

Voorheen was de speler verantwoordelijk voor het verrekenen van de juiste handicap. Een onjuiste handicap op de scorekaart kon leiden tot diskwalificatie.

Nu ligt de verantwoordelijkheid voor het bepalen van de score en het berekenen van het aantal handicapslagen bij de wedstrijdcommissie en niet meer bij de speler.

Goed om te weten: het blijft echter raadzaam de handicap op de scorekaart te controleren om fouten te voorkomen.

Beschadigde club (Regel 4)

Voorheen mochten beschadigde clubs alleen onder bepaalde omstandigheden tijdens de ronde worden vervangen of gerepareerd.

Nu mogen beschadigde clubs tijdens een ronde worden vervangen of gerepareerd, mits de speler de club niet opzettelijk of door misbruik heeft beschadigd.

Goed om te weten: bij het vervangen of repareren van een beschadigde club mag geen onnodig oponthoud worden veroorzaakt.

 

Bal vervangen (Regel 6)

Tijdens het spelen van een hole mag de bal in principe niet worden vervangen (tenzij een regel dit toestaat, bv. als de bal beschadigd is of bij een ontwijkprocedure). De straf voor het ongeoorloofd vervangen van de bal was voorheen 2 strafslagen.

De straf voor het ongeoorloofd in het spel brengen van een andere bal is nu teruggebracht tot 1 strafslag.

Goed om te weten: als een bal wordt gedropt, mag deze altijd eerst worden schoongemaakt of er mag ook een nieuwe bal in het spel worden gebracht.

 

Recht naar achteren droppen (Regels 14, 16, 17 en 19)

Bij de ontwijkprocedure waarbij de speler teruggaat op het verlengde van de lijn van de hole naar de bal of van de hole naar het punt waar de bal de grens kruiste (bij een hindernis/strafgebied), moest voorheen binnen een clublengte, niet dichter bij de hole, worden gedropt.

Nu moet op de lijn zelf worden gedropt. Hierbij mag de bal tot 1 clublengte in elke richting rollen, ook dichter bij de hole.

Goed om te weten: dit betreft de regels 'Onspeelbare bal', 'Abnormale baanomstandigheden in de bunker' en 'Hindernis/strafgebied'.

 

Stilliggende bal bewogen door wind of zwaartekracht (Regel 9)


Als de bal wordt bewogen door een windvlaag of uit zichzelf beweegt, moet de bal in principe van de nieuwe plaats worden gespeeld. Een uitzondering geldt op de green als de bal van tevoren was gemarkeerd, opgenomen en teruggeplaatst.

Een andere uitzondering geldt nu als de bal van tevoren is opgenomen voor een regelprocedure: als de bal na het droppen of plaatsen eerst tot stilstand komt en vervolgens naar een ander gebied van de baan (bv. bunker of hindernis/strafgebied) of buiten de baan rolt, moet de bal zonder straf worden teruggeplaatst.

Goed om te weten: deze regel is relevanter voor de professionele tour. Omdat het gras daar erg kort wordt gemaaid, kan het gebeuren dat een stilliggende bal wegrolt.

 

Bal op de green door een insect van richting veranderd (Regel 11)

Voorheen gold: als de bal na een slag op de green een dier raakt, moet de slag zonder straf opnieuw worden gedaan.

Dit geldt nu niet meer als de bal een worm of een insect raakt. In dit geval telt de slag en de bal moet worden gespeeld zoals hij ligt.

Goed om te weten: wormen en insecten worden als losse natuurlijke voorwerpen gedefinieerd en mogen vóór het putten van de speellijn worden verwijderd.

 

Stableford (Regel 21)

Bij stableford resulteerden enkele straffen in puntenaftrek van de totaalscore.

Nu worden bij alle straffen alleen stableford-punten afgetrokken op de hole waar de regelovertreding plaatsvond.

Goed om te weten: als bv. bij de betreffende hole nul punten zijn gescoord, heeft de straf geen invloed op het resultaat.

 

Geen zin om alles uit het hoofd te leren?

Geen probleem. Met 'Golfregels kort uitgelegd 2023-2026' hebt u altijd alle regels bij de hand. Gemakkelijk te begrijpen, gericht op praktische situaties en met talrijke illustraties. De regelgids beantwoordt vrijwel elke regelkwestie in luttele seconden. Omdat elke regel wordt geïllustreerd, kan de speler in één oogopslag zien wat de juiste manier is om verder te gaan. Bovendien is de gids met behulp van indextabs onderverdeeld in secties die overeenkomen met een echte ronde golf. Om kort te gaan: deze gids is onmisbaar in elke golftas.

- Wereldwijde bestseller in meer dan 20 talen
- Meer dan 2,5 miljoen verkochte exemplaren
- Vele malen bekroond concept
- Aanbevolen door golffederaties

De regelgids voor gebruik in de baan: 'Golfregels kort uitgelegd', door Yves C. Ton-That, 50 pagina's met 180+ illustraties in kleur, ringband, 10,5 x 15 cm, Artigo Publishing International, ISBN 978-3-906852-43-0, EUR 19,90

Bestel nu

U hebt het liever wat grappiger?

Dan is ons boek 'Golf Rules Cartoons with Tom & Chip' echt iets voor u! In 80 cartoons worden alle officiële golfregels van 1-24 op een begrijpelijke en amusante manier uitgelegd. Dat maakt leren een plezier. Voor volwassenen en junioren. Momenteel alleen leverbaar in het ENGELS en DUITS.

Making the rules of golf fun: 'Golf Rules Cartoons with Tom & Chip' by Yves C. Ton-That and Michael Weinhaus, 96 pages, full-color illustrations, hardcover, 17 x 24.5 cm, Artigo Publishing International, ISBN 978-3-906852-36-2, EUR 29.90

Bestel nu in het ENGELS

So machen die Golfregeln Spass: 'Golfregel-Cartoons mit Tom & Chip', von Yves C. Ton-That und Michael Weinhaus, 96 Seiten, durchgehend farbig illustriert, Hardcover 17 x 24,5 cm, Artigo Publishing International, ISBN 978-3-906852-35-5, EUR 29,90

Bestel nu in het DUITS

Regeloverzicht

Alle belangrijke regelwijzigingen zijn samengevat in dit overzicht van twee pagina's. Golfclubs kunnen het overzicht afdrukken en op hun mededelingenbord prikken. De pdf is ook geschikt voor publicatie op de website van de club of verspreiding in een nieuwsbrief. De pdf kan gratis worden gebruikt op voorwaarde dat deze niet wordt ingekort of gewijzigd.

Download de pdf

This website uses cookies. / Diese Webseite verwendet Cookies.  More info / Mehr Infos
OK